Wpisy oznaczone tagiem człowiek

Odmiany ziół

Kategorie: Bez kategorii
Tagi: , , , , , , , ,

Odmiany ziół Kminek zwyczajny, roślina o pierzastych liściach i drobnych białych kwiatach zebranych w baldachy, kwitnących w drugim roku uprawy. Wyrasta do 120 cm, zbiera się młode liście lub baldachy z dojrzałymi nasionami (w drugim roku uprawy), liście można dodawać do zup i sałatek, a nasiona znane z tego, że ułatwiają trawienie. Można dodawać także zmielone nasiona do mięsa, gotowanych warzyw, stanowią też doskonały dodatek do buraków ćwikłowych i kapusty. Dodawany jest także do serów i często do pieczywa. Kozłek lekarski, roślina uprawiana dla korzeni znanych z właściwości leczniczych. Ma zastosowanie jako przyprawa do zup i gulaszu, gdyż doskonale poprawia smak potraw. Natomiast wywar lub nalewka z korzenia kozłka lekarskiego wykazuje działanie uspokajające i przeciwbólowe. Pietruszka zwyczajna w drugim roku uprawy zakwita drobnymi, zielono-żółtymi kwiatkami, zebranymi w baldachy. Zawiera bardzo pożądaną dla organizmu człowieka witaminę C. Liście pietruszki zbiera się w pierwszym roku do użytku bezpośredniego lub mrożenia, stanowi doskonały dodatek do wielu potraw, min. zup, nie należy jej gotować, gdyż traci swoje cenne właściwości, dlatego dodajemy ją tuż przed podaniem na stół. Arcydzięgiel litwor to duża roślina, dochodząca do 250 cm wysokości o złożonych liściach i kwiatach zebranych w baldachy. Wiosną i latem zbiera się świeże liście, a baldachy latem w miarę dojrzewania nasion. Wykorzystywany jest też suszony korzeń jako przyprawa do potraw z ryb, także do sosów i sałatek. Bazylia pospolita wyrasta na ok. 30 do 50 cm, lubi ciepłe stanowisko Młode liście zbiera się latem i dodaje do sałatek, sosów, białego sera, potraw z mięsa i warzyw. Wymaga regularnego nawadniania ale nie należy moczyć samej rośliny. Cząber ogrodowy osiąga 30 do 40 cm wysokości, kwitnie na niebiesko, jasnoczerwono lub biało, pobudza apetyt, likwiduje niestrawność i wzdęcia. Ma pieprzowy posmak i korzenny zapach. Stosowany do potraw z fasoli i grochu, do zup, tłustych mięs i sosów. Kolendra o powcinanych liściach i drobnych białych lub różowawych kwiatach, rośnie do 40- 70 cm. Niestety niezbyt przyjemnie pachnie. Używa się młode liście, baldachy zbiera się w miarę dojrzewania nasion. Dolne liście są dodatkiem do sosów i sałatek, nasiona o słodkim, korzennym aromacie do wypieków, ciast, sosów i kiełbas. Majeranek ogrodowy ma silny zapach, wyrasta od 30 do 50 cm. Liście są przyprawą do wędlin, pieczeni, flaków, zup, farszu, a napar stosuje się przy przeziębieniach. Ogórecznik lekarski rośnie szybko, kwitnie na niebiesko, różowo lub biało. Drobno posiekane młode liście są doskonała przyprawą do sałatek, zup grochowych i fasolowych, dań rybnych, białych sosów, a także do konserwowania ogórków. Doskonale obniża poziom cholesterolu i działa przeciwzapalnie.

Olejki eteryczne

Kategorie: Bez kategorii
Tagi: , , , , , , , ,

Olejki eteryczne Nasz zmysł węchu najszybciej przenosi do mózgu oczywiście bodźce zewnętrzne dlatego właśnie przy niektórych schorzeniach najczęściej wybierana jest terapia zapachem oczywiście z zastosowaniem naturalnych, roślinnych olejków eterycznych. Taka terapia ma na celu głownie fizyczne oraz psychiczne wzmocnienie odporności organizmu człowieka. Każdy z nas w swoim domu otaczając się różnymi roślinami może zastosować własną, naturalną aromaterapię. Jak dobrze wiadomo największe bogactwo zapachów otacza nas zazwyczaj wiosną i latem kiedy to przyroda budzi się najmocniej do życia. Wówczas nadchodzi bowiem czas kwitnienia roślin, można spotkać się również z tym, że liście wydzielają aromaty zapachowe, które jednak nie zawsze są przyjemne dla człowieka czego przykładem może być chociażby ajlant gruczołkowy, który ma specyficzny i mocny zapach podobny do rycyny. Do aromaterapii przydają się także pachnące pędy na przykład katalpy zwyczajnej, które z kolei wydzielają przyjemny dla naszego nosa zapach a oprócz tego ładnie wyglądają więc możemy tym samym dostarczyć energii dwóch naszym zmysłom jednocześnie. Jedną z najstarszych metod leczenia jest właśnie fitoterapia czyli leczenie roślinami. Jest to oczywiście możliwe dzięki obecności w nich różnych związków chemicznych, które można wykorzystać bezpośrednio z roślinami świeżymi lub suszonymi albo po wyizolowaniu ich z tkanek roślinnych, w których są one zawarte. Niektóre gatunki roślin zawierają jednak związki szkodliwe dla człowieka a często wręcz trujące. Do takich szkodliwych roślin zalicza się między innymi cis, który zawiera w sobie alkaloid toksynę. Roślina ta ma trujące igły, pędy ale najbardziej niebezpieczne są jednak jej nasiona. Umieszczone są one w czerwonych osnówkach, które wyglądają bardzo apetycznie i tym właśnie przyciągają swoje ofiary. Kolejną taką rośliną może być ruta czy też prymulka, która z kolei w kontakcie ze skórą wywołuje uczulenia a nawet poparzenia zostawiając nieprzyjemne ślady. Z kolei ziemowit jesienny jest szczególnie niebezpieczny w kontakcie z ranami otwartymi. Trujące właściwości mają również niektóre kwiaty cięte uprawiane w ogrodach na przykład konwalie, lilie czy sasanki o czym nie zdajemy sobie sprawy. Naukowcy, którzy zajmują się badaniami nad wodą udowodnili, że zamienia ona zarówno swój kształt jak i kolor w zależności od panujących wokół czynników zewnętrznych. Można by się więc zastanowić czy my- ludzie mamy jakiś konkretny wpływ na środowisko przyrodnicze chociażby poprzez wypowiedzi, gesty czy chociażby uczucia jakie z nas emanują. Zastanawiając się nad tymi zagadnieniami można dojść do wniosku, że nasze relacje ze światem ożywionym mają ogromny wpływ na ich rozwój oraz po części na to jak będą one wyglądały. Badania prowadzone w specjalnych laboratoriach wykazały, że rośliny reagują niezwykle wrażliwie na energię wyzwalaną przez człowieka. Oczywiście reakcja ta może być różna w zależności od naszego nastawienia czy jesteśmy pogodni czy też czymś się zamartwiamy. Okazało się również, że rośliny znacznie szybciej reagują na emocje negatywne niż pozytywne a być może spowodowane jest to tym, że mają one większą moc a to z kolei może wyjaśniać dlaczego w innych domach te same rośliny rosną szybciej czy wolniej.