Wpisy oznaczone tagiem kwas

Hodowla ziół

Kategorie: Bez kategorii
Tagi: , , , , , , , ,

Hodowla ziół Rośliny stosowane jako przyprawy w kuchni lubią podłoże przepuszczalne o odczynie obojętnym, a najlepiej lekko zasadowym. Dlatego nie używamy kory, ziem liściowych ani torfu, które mają właściwości zakwaszające. Najlepiej zastosować uniwersalną ziemię ogrodniczą z kompostem w stosunku 2:1. Dobrze jest też wkruszyć do ziemi trochę kredy lub połamanych skorupek jaj, gdyż wapno w nich zawarte odkwasza ziemię. Sadząc zioła do pojemników należy pamiętać aby na dno wsypać warstwę żwiru lub perlitu co sprawi, że podłoże będzie dobrze przepuszczalne. Jeżeli sadzimy zioła bezpośrednio do gruntu nie mamy żadnych ograniczeń. W przypadku donic należy jednak dopasować wielkość naczynia do konkretnych gatunków ziół. Rośliny posiadające rozbudowany system korzenny dobrze jest sadzić w głębokich ( ok. 40cm) pojemnikach. Płytko korzeniące się, takie jak cząber, tymianek, majeranek, mogą rosnąć w płaskich, niewysokich misach. Jeżeli chcemy hodować miętę, warto ją trzymać w donicach, gdyż w ogrodzie bardzo szybko się rozmnaża i jest nie do opanowania. Podobnie zachowuje się rumianek, szałwia i lebiodka. Zioła nie wymagają wielu zabiegów pielęgnacyjnych, jedynie podlewania i odchwaszczania dlatego są łatwe w uprawie. W dzisiejszych czasach kiedy stosowanie tabletek stało się niebezpiecznie popularne, coraz częściej wraca się do starych, sprawdzonych metod, czyli ziół. Jest to jednak metoda bardziej czasochłonna, ponieważ zioła trzeba przed zastosowaniem należycie przygotować, a tabletkę tylko połknąć i pewnie stąd wynika taka popularność specyfików chemicznie przetworzonych. Tymczasem zioła od lat znajdują zastosowanie w lecznictwie, kosmetyce i kuchni. Stosowane są zewnętrznie i wewnętrznie, w leczeniu rozmaitych chorób i dolegliwości, m.in. w chorobach skóry, układu oddechowego, pokarmowego, moczowego i nerwowego. Lecznicze związki zawarte w ziołach to: – azuleny o właściwościach przeciwzapalnych, – garbniki o działaniu ściągającym, bakteriobójczym i przeciwzapalnym, – saponiny zwiększające przepuszczalność błon komórkowych, – pektyny działające łagodząco i przeciwzapalnie, – związki flawonowe o właściwościach regenerujących, – związki śluzowe działające przeciwzapalnie i natłuszczająco. Wiele z nich stosowane jako przyprawy są powszechnie dostępne i warto z nich korzystać ponieważ podnoszą walory smakowe i aromatyczne przygotowywanych potraw oraz korzystnie wpływają na organizm człowieka. Można stosować świeże, mogą być suszone ale można je także mrozić na zimę.