Wpisy oznaczone tagiem organizm

Odmiany ziół

Kategorie: Bez kategorii
Tagi: , , , , , , , ,

Odmiany ziół Kminek zwyczajny, roślina o pierzastych liściach i drobnych białych kwiatach zebranych w baldachy, kwitnących w drugim roku uprawy. Wyrasta do 120 cm, zbiera się młode liście lub baldachy z dojrzałymi nasionami (w drugim roku uprawy), liście można dodawać do zup i sałatek, a nasiona znane z tego, że ułatwiają trawienie. Można dodawać także zmielone nasiona do mięsa, gotowanych warzyw, stanowią też doskonały dodatek do buraków ćwikłowych i kapusty. Dodawany jest także do serów i często do pieczywa. Kozłek lekarski, roślina uprawiana dla korzeni znanych z właściwości leczniczych. Ma zastosowanie jako przyprawa do zup i gulaszu, gdyż doskonale poprawia smak potraw. Natomiast wywar lub nalewka z korzenia kozłka lekarskiego wykazuje działanie uspokajające i przeciwbólowe. Pietruszka zwyczajna w drugim roku uprawy zakwita drobnymi, zielono-żółtymi kwiatkami, zebranymi w baldachy. Zawiera bardzo pożądaną dla organizmu człowieka witaminę C. Liście pietruszki zbiera się w pierwszym roku do użytku bezpośredniego lub mrożenia, stanowi doskonały dodatek do wielu potraw, min. zup, nie należy jej gotować, gdyż traci swoje cenne właściwości, dlatego dodajemy ją tuż przed podaniem na stół. Arcydzięgiel litwor to duża roślina, dochodząca do 250 cm wysokości o złożonych liściach i kwiatach zebranych w baldachy. Wiosną i latem zbiera się świeże liście, a baldachy latem w miarę dojrzewania nasion. Wykorzystywany jest też suszony korzeń jako przyprawa do potraw z ryb, także do sosów i sałatek. Bazylia pospolita wyrasta na ok. 30 do 50 cm, lubi ciepłe stanowisko Młode liście zbiera się latem i dodaje do sałatek, sosów, białego sera, potraw z mięsa i warzyw. Wymaga regularnego nawadniania ale nie należy moczyć samej rośliny. Cząber ogrodowy osiąga 30 do 40 cm wysokości, kwitnie na niebiesko, jasnoczerwono lub biało, pobudza apetyt, likwiduje niestrawność i wzdęcia. Ma pieprzowy posmak i korzenny zapach. Stosowany do potraw z fasoli i grochu, do zup, tłustych mięs i sosów. Kolendra o powcinanych liściach i drobnych białych lub różowawych kwiatach, rośnie do 40- 70 cm. Niestety niezbyt przyjemnie pachnie. Używa się młode liście, baldachy zbiera się w miarę dojrzewania nasion. Dolne liście są dodatkiem do sosów i sałatek, nasiona o słodkim, korzennym aromacie do wypieków, ciast, sosów i kiełbas. Majeranek ogrodowy ma silny zapach, wyrasta od 30 do 50 cm. Liście są przyprawą do wędlin, pieczeni, flaków, zup, farszu, a napar stosuje się przy przeziębieniach. Ogórecznik lekarski rośnie szybko, kwitnie na niebiesko, różowo lub biało. Drobno posiekane młode liście są doskonała przyprawą do sałatek, zup grochowych i fasolowych, dań rybnych, białych sosów, a także do konserwowania ogórków. Doskonale obniża poziom cholesterolu i działa przeciwzapalnie.

Aura

Kategorie: Bez kategorii
Tagi: , , , , , , , ,

Aura Tak naprawdę każdy żywy organizm znajdujący się na naszej planecie ziemskiej emituje fale energii w postaci bioplazmatycznego pola nazywanego również często aurą, które z kolei jest zbudowane z rożnego rodzaju jonów, wolnych protonów oraz wolnych elektronów. Składa się również z wielu warstw a każda z nich ma swoją, odrębną częstotliwość. Grupa naukowców zajmująca się bliżej tym tematem odkryła, że na przykład zwykła hortensja ogrodowa emituje energię rozchodzącą się równomiernie we wszystkie strony. Działa ona nie tylko orzeźwiająco ale również obdarza nas pogodą ducha oraz wywołuje radość. Z kolei rośliny takie jak różanecznik czy chociażby azalie mają bardzo miękką i delikatną energię, które rozchodzi się niczym spirala a zarazem daje ona osobom znajdującym się w pobliżu odprężenie i spokój. Natomiast begonie, które stale kwitną emitują również delikatną energię, która jednak unosi się bardzie do góry dlatego właśnie polecane jest ich sadzenie w ogrodach osób starszych ponieważ znacznie poprawiają one nastrój a także dodają pozytywnej energii. Liczne badania prowadzone od lat na roślina wykazały, że rośliny mają zdolność oczyszczania powietrza, które skażone jest szkodliwymi substancjami. W pomieszczeniach bardzo często stosowane są rożnego rodzaju materiały budowlane, które wydzielają szkodliwe substancje chemiczne takie jak chociażby formaldehyd, benzen, amoniak czy nawet alkohol. Do tego często dołączają również różne substancje, które są wydzielane przez człowieka czyli opary biologiczne. Oczywiście wszystko to wywołuje niepożądane skutki i schorzenia, do których można zaliczyć dziwne zmęczenie, często bóle głowy, choroby układu oddechowego, podrażnienia śluzówek czy skóry oraz różnego alergie, o których nie koniecznie musimy sobie zdawać sprawę. Istnieją rośliny, które mają specyficzne właściwości niwelowania obecności wszystkich szkodliwych związków znajdujących się w ich otoczeniu dlatego właśnie trzeba dbać o to aby takich roślin posiadać w domu jak najwięcej. Do nich zaliczają się między innymi azalie, draceny, anturium, szeflera, difenbafia czy fikus Benjamina.