Wpisy oznaczone tagiem potrawa

Odmiany ziół

Kategorie: Bez kategorii
Tagi: , , , , , , , ,

Odmiany ziół Kminek zwyczajny, roślina o pierzastych liściach i drobnych białych kwiatach zebranych w baldachy, kwitnących w drugim roku uprawy. Wyrasta do 120 cm, zbiera się młode liście lub baldachy z dojrzałymi nasionami (w drugim roku uprawy), liście można dodawać do zup i sałatek, a nasiona znane z tego, że ułatwiają trawienie. Można dodawać także zmielone nasiona do mięsa, gotowanych warzyw, stanowią też doskonały dodatek do buraków ćwikłowych i kapusty. Dodawany jest także do serów i często do pieczywa. Kozłek lekarski, roślina uprawiana dla korzeni znanych z właściwości leczniczych. Ma zastosowanie jako przyprawa do zup i gulaszu, gdyż doskonale poprawia smak potraw. Natomiast wywar lub nalewka z korzenia kozłka lekarskiego wykazuje działanie uspokajające i przeciwbólowe. Pietruszka zwyczajna w drugim roku uprawy zakwita drobnymi, zielono-żółtymi kwiatkami, zebranymi w baldachy. Zawiera bardzo pożądaną dla organizmu człowieka witaminę C. Liście pietruszki zbiera się w pierwszym roku do użytku bezpośredniego lub mrożenia, stanowi doskonały dodatek do wielu potraw, min. zup, nie należy jej gotować, gdyż traci swoje cenne właściwości, dlatego dodajemy ją tuż przed podaniem na stół. Arcydzięgiel litwor to duża roślina, dochodząca do 250 cm wysokości o złożonych liściach i kwiatach zebranych w baldachy. Wiosną i latem zbiera się świeże liście, a baldachy latem w miarę dojrzewania nasion. Wykorzystywany jest też suszony korzeń jako przyprawa do potraw z ryb, także do sosów i sałatek. Bazylia pospolita wyrasta na ok. 30 do 50 cm, lubi ciepłe stanowisko Młode liście zbiera się latem i dodaje do sałatek, sosów, białego sera, potraw z mięsa i warzyw. Wymaga regularnego nawadniania ale nie należy moczyć samej rośliny. Cząber ogrodowy osiąga 30 do 40 cm wysokości, kwitnie na niebiesko, jasnoczerwono lub biało, pobudza apetyt, likwiduje niestrawność i wzdęcia. Ma pieprzowy posmak i korzenny zapach. Stosowany do potraw z fasoli i grochu, do zup, tłustych mięs i sosów. Kolendra o powcinanych liściach i drobnych białych lub różowawych kwiatach, rośnie do 40- 70 cm. Niestety niezbyt przyjemnie pachnie. Używa się młode liście, baldachy zbiera się w miarę dojrzewania nasion. Dolne liście są dodatkiem do sosów i sałatek, nasiona o słodkim, korzennym aromacie do wypieków, ciast, sosów i kiełbas. Majeranek ogrodowy ma silny zapach, wyrasta od 30 do 50 cm. Liście są przyprawą do wędlin, pieczeni, flaków, zup, farszu, a napar stosuje się przy przeziębieniach. Ogórecznik lekarski rośnie szybko, kwitnie na niebiesko, różowo lub biało. Drobno posiekane młode liście są doskonała przyprawą do sałatek, zup grochowych i fasolowych, dań rybnych, białych sosów, a także do konserwowania ogórków. Doskonale obniża poziom cholesterolu i działa przeciwzapalnie.