Wpisy oznaczone tagiem smak

Odmiany ziół

Kategorie: Bez kategorii
Tagi: , , , , , , , ,

Odmiany ziół Kminek zwyczajny, roślina o pierzastych liściach i drobnych białych kwiatach zebranych w baldachy, kwitnących w drugim roku uprawy. Wyrasta do 120 cm, zbiera się młode liście lub baldachy z dojrzałymi nasionami (w drugim roku uprawy), liście można dodawać do zup i sałatek, a nasiona znane z tego, że ułatwiają trawienie. Można dodawać także zmielone nasiona do mięsa, gotowanych warzyw, stanowią też doskonały dodatek do buraków ćwikłowych i kapusty. Dodawany jest także do serów i często do pieczywa. Kozłek lekarski, roślina uprawiana dla korzeni znanych z właściwości leczniczych. Ma zastosowanie jako przyprawa do zup i gulaszu, gdyż doskonale poprawia smak potraw. Natomiast wywar lub nalewka z korzenia kozłka lekarskiego wykazuje działanie uspokajające i przeciwbólowe. Pietruszka zwyczajna w drugim roku uprawy zakwita drobnymi, zielono-żółtymi kwiatkami, zebranymi w baldachy. Zawiera bardzo pożądaną dla organizmu człowieka witaminę C. Liście pietruszki zbiera się w pierwszym roku do użytku bezpośredniego lub mrożenia, stanowi doskonały dodatek do wielu potraw, min. zup, nie należy jej gotować, gdyż traci swoje cenne właściwości, dlatego dodajemy ją tuż przed podaniem na stół. Arcydzięgiel litwor to duża roślina, dochodząca do 250 cm wysokości o złożonych liściach i kwiatach zebranych w baldachy. Wiosną i latem zbiera się świeże liście, a baldachy latem w miarę dojrzewania nasion. Wykorzystywany jest też suszony korzeń jako przyprawa do potraw z ryb, także do sosów i sałatek. Bazylia pospolita wyrasta na ok. 30 do 50 cm, lubi ciepłe stanowisko Młode liście zbiera się latem i dodaje do sałatek, sosów, białego sera, potraw z mięsa i warzyw. Wymaga regularnego nawadniania ale nie należy moczyć samej rośliny. Cząber ogrodowy osiąga 30 do 40 cm wysokości, kwitnie na niebiesko, jasnoczerwono lub biało, pobudza apetyt, likwiduje niestrawność i wzdęcia. Ma pieprzowy posmak i korzenny zapach. Stosowany do potraw z fasoli i grochu, do zup, tłustych mięs i sosów. Kolendra o powcinanych liściach i drobnych białych lub różowawych kwiatach, rośnie do 40- 70 cm. Niestety niezbyt przyjemnie pachnie. Używa się młode liście, baldachy zbiera się w miarę dojrzewania nasion. Dolne liście są dodatkiem do sosów i sałatek, nasiona o słodkim, korzennym aromacie do wypieków, ciast, sosów i kiełbas. Majeranek ogrodowy ma silny zapach, wyrasta od 30 do 50 cm. Liście są przyprawą do wędlin, pieczeni, flaków, zup, farszu, a napar stosuje się przy przeziębieniach. Ogórecznik lekarski rośnie szybko, kwitnie na niebiesko, różowo lub biało. Drobno posiekane młode liście są doskonała przyprawą do sałatek, zup grochowych i fasolowych, dań rybnych, białych sosów, a także do konserwowania ogórków. Doskonale obniża poziom cholesterolu i działa przeciwzapalnie.

Odmiany ziół wieloletnich

Kategorie: Bez kategorii
Tagi: , , , , , , , ,

Odmiany ziół wieloletnich Estragon jest byliną o wzniesionych pędach i połyskujących, wąskich liściach o ostrym zapachu i wyrafinowanym smaku. Liście można zbierać przez cały sezon, pozostawiając 2/3 łodygi, można dodawać do mięs, dań rybnych, sałatek, jaj, do kwaszenia ogórków i do marynat. Można je także mrozić lub suszyć. Lebiodka pospolita to bylina zielna o drobnych kwiatach barwy białej różowej. Osiąga ponad metr wysokości, liście nadają się do bezpośredniego spożycia, zbiera się je w czasie wzrostu. Zebrane przed kwitnieniem nadają się do suszenia i mrożenia, wzbogacają smak pizzy, zapiekanek, sałatek i sosów, Tymianek właściwy jest rośliną niską, do 30 cm wysokości. Zawsze zielona krzewinka o drobnych liściach, zakwita latem w kolorze różowym lub jasnofioletowym. Do bezpośredniego użycia liście zbiera się o różnych porach, do suszenia zbiera się wierzchołki pędów, a liście i kwiaty gdy są już prawie suche. Można też wykorzystać świeże gałązki dodając je do oleju lub octu. Świeże listki dodane do mięsa, zupy lub wędliny bardzo wzbogacają ich smak. Rozmaryn lekarski to zimozielony krzew, niestety nieodporny na mróz, o liściach przypominających igły. Nadaje się na żywopłot, zakwita wiosną na blado-niebiesko, w naszym klimacie rośnie bardzo wolno. Młode końcówki pędów są doskonałą przyprawą do baraniny, dziczyzny i innych mięs, oraz do dań z ziemniaków, kapusty i pomidorów. Posiada właściwości wspomagające trawienie, a dodany do kąpieli działa odświeżająco i orzeźwiająco. Uprawa ziół na balkonie czy w ogrodzie stała się ostatnio bardzo modna. Warto je hodować z wielu powodów. Głównie dlatego, że potrawy ze świeżymi listkami z własnej uprawy są smaczniejsze niż te do których sypiemy zioła suszone, nabyte w sklepie. Oprócz walorów smakowych jako przyprawy, zioła we własnym ogródku równie pięknie się prezentują jak inne rośliny ozdobne i do tego pachną nie mniej niż kwiaty. Gdzie szukać ziół? Gotowe zioła w doniczkach są coraz bardziej dostępne, a ich asortyment stale się powiększa. Są do wyboru tańsze gatunki jednoroczne, np. bazylię, cząber, kolendrę, kminek, w małych doniczkach jak i wieloletnie, rozrośnięte okazy mięty, szałwii czy melisy. Nasiona ziół możemy też samodzielnie wysiać do doniczek w lutym, a uzyskaną rozsadę pod koniec czerwca przenieść do gruntu. Odpowiednim stanowiskiem na ziołową grządkę będzie zaciszne miejsce w pełnym słońcu. Jeśli nie mamy ogrodu lub nie mamy w nim odpowiedniego miejsca, by urządzić taki ziołowy zakątek, wystarczy kilka ceramicznych lub wiklinowych donic ustawionych w słonecznym miejscu na tarasie, schodach do domu, na balkonie lub szerokim parapecie. Ważne, by były blisko „kuchni”, wtedy częściej będziemy z nich korzystać. Wygląd naszego ogrodu zależy głównie od naszej własnej inwencji. Może mieć kształt ślimaka, koła czy skalnika. Ważne jest by pamiętać, że zioła mają różną wysokość i to głównie ona decyduje co i gdzie posadzimy. Np. na rabacie wysokie gatunki i rozłożyste, jak lubczyk, koper, estragon sadzimy jako najwyższe piętro. Niższe, np. tymianek, melisę, cząber, bazylię i majeranek sadzimy z przodu. Bardzo aromatyczna mięta jest bardzo ekspansywna i lubi „wędrować” po ogrodzie dlatego najlepiej posadzić ją w donicy i wkomponować w gotową rabatę. Jeżeli nie pozwolimy się jej rozsiać nie wyprze innych roślin. Tworząc ziołowe kompozycje ogrodowe, warto upewnić się co do ich ostatecznych rozmiarów, koloru liści i formy. Obok melisy i tymianku można posadzić np. lawendę i szałwię. Jeżeli rabata jest w miejscu zacienionym, posadźmy tam: arcydzięgła, szczypiorek, pietruszkę lub wstawmy miętę. Większość ziół woli jednak miejsca nasłonecznione. Im więcej gatunków ziół posadzimy, tym nasz ogród będzie ciekawszy i piękniejszy. Wszystkie wskazówki odnośnie planowania przydomowego ogrodu ziołowego dotyczą w takim samym stopniu „mini” ogródków ziołowych na balkonach czy tarasach. Zioła posadzone w pobliżu miejsca odpoczynku roztaczają przyjemny zapach, a kiedy przygotowujemy posiłek świeże zioła mamy „pod ręką”.