Wpisy oznaczone tagiem ziemia

Hodowla ziół

Kategorie: Bez kategorii
Tagi: , , , , , , , ,

Hodowla ziół Rośliny stosowane jako przyprawy w kuchni lubią podłoże przepuszczalne o odczynie obojętnym, a najlepiej lekko zasadowym. Dlatego nie używamy kory, ziem liściowych ani torfu, które mają właściwości zakwaszające. Najlepiej zastosować uniwersalną ziemię ogrodniczą z kompostem w stosunku 2:1. Dobrze jest też wkruszyć do ziemi trochę kredy lub połamanych skorupek jaj, gdyż wapno w nich zawarte odkwasza ziemię. Sadząc zioła do pojemników należy pamiętać aby na dno wsypać warstwę żwiru lub perlitu co sprawi, że podłoże będzie dobrze przepuszczalne. Jeżeli sadzimy zioła bezpośrednio do gruntu nie mamy żadnych ograniczeń. W przypadku donic należy jednak dopasować wielkość naczynia do konkretnych gatunków ziół. Rośliny posiadające rozbudowany system korzenny dobrze jest sadzić w głębokich ( ok. 40cm) pojemnikach. Płytko korzeniące się, takie jak cząber, tymianek, majeranek, mogą rosnąć w płaskich, niewysokich misach. Jeżeli chcemy hodować miętę, warto ją trzymać w donicach, gdyż w ogrodzie bardzo szybko się rozmnaża i jest nie do opanowania. Podobnie zachowuje się rumianek, szałwia i lebiodka. Zioła nie wymagają wielu zabiegów pielęgnacyjnych, jedynie podlewania i odchwaszczania dlatego są łatwe w uprawie. W dzisiejszych czasach kiedy stosowanie tabletek stało się niebezpiecznie popularne, coraz częściej wraca się do starych, sprawdzonych metod, czyli ziół. Jest to jednak metoda bardziej czasochłonna, ponieważ zioła trzeba przed zastosowaniem należycie przygotować, a tabletkę tylko połknąć i pewnie stąd wynika taka popularność specyfików chemicznie przetworzonych. Tymczasem zioła od lat znajdują zastosowanie w lecznictwie, kosmetyce i kuchni. Stosowane są zewnętrznie i wewnętrznie, w leczeniu rozmaitych chorób i dolegliwości, m.in. w chorobach skóry, układu oddechowego, pokarmowego, moczowego i nerwowego. Lecznicze związki zawarte w ziołach to: – azuleny o właściwościach przeciwzapalnych, – garbniki o działaniu ściągającym, bakteriobójczym i przeciwzapalnym, – saponiny zwiększające przepuszczalność błon komórkowych, – pektyny działające łagodząco i przeciwzapalnie, – związki flawonowe o właściwościach regenerujących, – związki śluzowe działające przeciwzapalnie i natłuszczająco. Wiele z nich stosowane jako przyprawy są powszechnie dostępne i warto z nich korzystać ponieważ podnoszą walory smakowe i aromatyczne przygotowywanych potraw oraz korzystnie wpływają na organizm człowieka. Można stosować świeże, mogą być suszone ale można je także mrozić na zimę.

Jak ociepla się ziemia

Kategorie: Bez kategorii
Tagi: , , , , , , , ,

Jak ociepla się ziemia 12 najcieplejszych lat zanotowano od 1990 r. Konsekwencje globalnego ocieplenia mogą być druzgocące. Niektórzy naukowcy przewidują częstsze i silniejsze huragany, częstsze pożary lasów, większe pustynnienie i susze, gdy dwutlenek węgla w atmosferze osiąga rekordowe poziomy. Widoczną już dzisiaj konsekwencją jest topnienie lodowców. Najnowsze dane wskazują, że dzieje się to szybciej niż przewidywaliśmy. Jak te lodowce wpłyną na życie naszych dzieci? Perspektywa nie jest raczej optymistyczna. Lodowce odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu równowagi klimatycznej na ziemi. Znajdują się na każdym kontynencie, pokrywają niemal 15 km kwadratowych powierzchni ziemi. Ponad 90% jest na Antarktydzie, prawie 8% na Grenlandii, 0, 1% znajduje się na Alasce, gdzie ich topnienie jest najlepiej widoczne. Lód tutaj topi się szybciej, niż gdziekolwiek indziej na świecie. Wielu glacjologów i innych badaczy jest zaniepokojonych tym nieustannie narastającym problemem, zwłaszcza, że konsekwencje są bardzo łatwe do przewidzenia i już dziś mówi się o nich głośno. Jeśli pada mniej śniegu, niż się topi, lodowiec cofa się. Taki lodowiec jest niezdrowy. Topnienie, które naukowcy obserwują obecnie jest najbardziej znamienne od 12 tyś. lat. Jedną z przyczyn topnienia lodowców jest temperatura. W ostatnim stuleciu globalna temperatura wzrosła o 1 stopień Celsjusza. Jej wzrost nie jest jednakowy na całej planecie. Globalne ocieplenie nie jest tak proste, jak się wydaje. Ciepło krąży od równiak do biegunów przez prądy morskie i fronty atmosferyczne. To przypomina ogrzewanie zimnego salonu. Łatwiej jest ogrzać zimne miejsce, niż cieple. Dodanie ciepła do zimnego klimatu szybo zwiększa temperaturę. Im gorętsze miejsce, tym więcej traci energii. Trudniej jest podnieść temperaturę w gorącym, niż w zimnym miejscu. W grę wchodzi jeszcze jeden element: ziemia nagrzewa się szybciej niż woda, ocean potrzebuje więcej ciepła niż ląd. Fale ciągle mieszają cieplą wodę z zimną. Kiedy ląd się nagrzewa, część ciepła trafia do ziemi, ale większość do powietrza. Temperatura na północy rośnie szybciej niż na południu

Przyspieszające lodowce

Kategorie: Bez kategorii
Tagi: , , , , , , , ,

Przyspieszające lodowce Jedne z największych wzrostów temperatury na półkuli północnej zanotowano w południowo wschodniej Grenlandii. W zaledwie 20 lat temperatura wzrosła tam o 3 stopnie Celsjusza. Po Antarktydzie to Grenlandia zawiera większość pozostałego na ziemi lodu. Pokrywa lodowa Grenlandii zawiera 1 mln 800 tyś. km kwadratowych powierzchni i jest prawie wielkości Meksyku. Znajduje się tu tyle lodu, że całkowite stopnienie podniosłoby poziom morza o 7 m. Naukowcy zaczynają odkrywać rozmiar topnienia tutejszych lodowców. W 2006 r. lodowy strąciły 220 km sześciennych pokrywy lodowej. W ciągu 10 lat ponad dwukrotnie zwiększyło się tempo topnienia lodowców w Grenlandii. Naukowcy odkryli, że lodowce nie tylko się topią, ale także szybciej się przemieszczają. Kiedy lodowiec topnieje woda gromadzi się na powierzchni i spływa na podłoże skalne. Cienka warstwa wody działa jak środek nawilżający, umożliwiając lodowcowi łatwiejsze i szybsze zsuwanie się po skalach. Nie tylko na Grenlandii lodowce przyspieszają. Pokrywa lodowa Antarktydy to 29 mln km sześciennych lodu i tu widać nowe dowody przyspieszenia. Całkowite stopnienie jej lodowców podniosłoby poziom morza o 70 m., zmieniając ziemię, którą znamy. Ponad 98% z nich cofa się. Naukowcy obliczyli, że całkowite stopnienie lodowców podniesie poziom morza o 30 cm i może do tego dojść w ciągu następnych stu lat. By dowiedzieć się, jak znikają lodowce, należy zacząć od tego, jak powstają. Lodowiec zaczyna się od wieloletnich opadów śniegu, śnieg krystalizuje się i pod własnym ciężarem zmienia się w lód i tak rodzi się lodowiec. Lodowce wydają się statyczne, ale cały czas są w ruchu. W 2003 r. naukowcy zmierzyli jeden lodowiec, który przemieszczał się 13 km rocznie, to średnio 34 m dziennie. Pod wpływem grawitacji lodowiec przemieszcza się w dół. Używa się mieszanki wody, kleju i proszku do prania, by pokazać, jak to się odbywa. Dodaje się także błoto, by pokazać, jak lodowiec niesie rumosz w dół. Lodowce zachowują się jak rzeki, przemieszczają się z różną prędkością, zależną od pochyłości. Są nawet nazywane rzekami lodu. Prędkość ich poruszania się wpływa na szybkość, z jaką lód trafia do oceanów, jako góry lodowe. Niektórzy porównują lodowiec do konta bankowego: jeśli pada na niego więcej śniegu, niż się topi, ten powiększa się i rośnie. Skutkiem topnienia lodowców jest podniesienie się poziomu morza, jednak jak szybko wpłynie to na nasze życie? Złożoność reakcji lodowców na globalne ocieplenie oznacza, że naukowcy nie mają prostej odpowiedzi, ale dramatyczne wydarzenia na najbardziej odległym kontynencie ziemi dają więcej wskazówek. Antarktyda zawiera 29 mln km sześciennych lodu, a jej pokrywa lodowa jest największym lodowcem na ziemi. W 1994 r. wyruszyła ekspedycja, badająca szelf lodowy półwyspu antarktycznego. W tym regionie w ciągu 50 lat temperatura wzrosła o 2,5 stopnia. Z łańcucha górskiego stromym zboczem spływają lodowce. Gdy docierają do oceanu mogą unosić się na wodzie, jako pływające lodowce szelfowe. Jeden z takich lodowców miał 2,5 tyś. km kwadratowych powierzchni. Na początku lat dziewięćdziesiątych był idealnie plaski, a 4 lata później odkryto pęknięcia i głębokie szczeliny w lodzie. Na płaskiej części szelfu lodowego zauważono 15 metrowy klin, co zwiastowało zawalenie się całego lodowca szelfowego, który zniknął w ciągu dwóch miesięcy. Przesączająca się przez niego woda osłabiła jego strukturę. Nowe badania bezpośrednio wiążą rozpad lodowca z emisją dwutlenku węgla i globalnym ociepleniem.

Strefy klimatyczne

Kategorie: Bez kategorii
Tagi: , , , , ,

Strefy klimatyczne Strefy klimatyczne na Ziemi zostały wytyczone wzdłuż równoleżników i są one dość symetryczne na obu półkulach. Jednak możemy znaleźć na naszej planecie dość specyficzny typ klimatu, który spotkamy właściwie w każdej strefie klimatycznej. Mowa tutaj o klimacie górskim. Klimat ten, jak sama nazwa wskazuje, występuje jedynie w rejonach górskich, w obrębie całej naszej planety. W klimacie górskim zawsze opady atmosferyczne są większe niż średnia ilość opadów w strefie klimatycznej, w której dane góry się znajdują. Obserwujemy tu również zjawisko spadku temperatury w miarę wzrostu wysokości nad poziom morza. Zjawisku spadku temperatury nie jest oczywiście regułą. W różnych, ogromnych górskich kotlinach zimne powietrze może zalegać bardzo długo, czego efektem będzie wyższa temperatura w otaczających kotlinę górach. Typowym zjawiskiem dla klimatu górskiego jest piętrowość klimatyczna. Klimat górski różnicuje się w zależności od wysokości. Spowodowane jest to głównie spadającą temperaturą wraz z wysokością. Rosnąca wysokość znacząco wpływa również na zmianę ciśnienia atmosferycznego oraz ilość opadów. Klimat górski jest wyjątkowo nieprzewidywalny. Róża pustyni inaczej zwana jest różą piaskową lub różą kamienną. Róża pustyni to szczególny rodzaj róży. Róża pustyni to tak jakby róża gipsowa. Róża pustyni tworzy się jak sama nazwa wskazuje na pustyni, gdzie klimat jest suchy i gorący. Róża pustyni to taki twór, gdzie kryształy gipsu łączą się ze sobą, w coś co przypomina różę. W róży pustyni poza gipsem, składnikiem najważniejszym, można znaleźć też kwarc. Róża pustyni jest miękkim tworem, który da się pokruszyć. Ogólnie te róże powstają przez wykrystalizowanie wody, w tym suchym i gorącym klimacie jest to tylko możliwe. Róże pustyni występują zatem przede wszystkim na Saharze, głównie w Algierii. Ponadto róże te można także dotrzeć w Libii. Innym miejscem występowania róż pustyni jest Maroko. Róże pustyni powstają także w Tunezji. Co ciekawe róże pustyni znaleźć można również w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Przede wszystkim róże te znajdować się mogą w pustynnych obszarach USA. Jednym słowem róże pustyni w USA spotkać można w Arizonie i Nowym Meksyku. Różyczka jest chorobą, która najczęściej występuje u dzieci w wieku szkolnym lub przedszkolnym. Rzadziej różyczką zarażają się dorośli. Różyczka przenoszona jest drogą kropelkową. Różyczka cechuje się wysypką lub przechodzi bezobjawowo. Dziecko zaraża się różyczką, jednak chorować zaczyna dopiero dwa, trzy tygodnie później. Zanim jednak powstanie różyczkowa wysypka, czyli około tygodnia przed, zaczyna się okres, kiedy to zaraża się innych różyczką. Okres zaraźliwości różyczką mija po 3-5 dniach po pojawieniu się wysypki różyczkowej. Różyczka, jest chorobą, na którą praktycznie wszystkie dzieci. Różyczka po zejściu wysypki często powoduje stałą odporność organizmu. Różyczka przejawia się wysypką, która to bardzo swędzi. Wysypka różyczkowa znika po kilku dniach nie pozostawiając żadnych śladów. Oprócz wysypki w razie różyczki może pojawić się nieżyt nosa i powiększenie węzłów chłonnych. Wysypka różyczkowa na twarzy i tułowiu może być podobna do odrowej, jednak dzieci lepiej znoszą tę różyczkową. Róża oprócz pięknego symbolicznego wyglądu ma także piękny zapach. Zapach różany stosowany jest w wielu kosmetykach. Pamiętam, że kiedy we Francji zabrano nas na wycieczkę do perfumerii każdy zapach wydawał się podobny, oprócz tego różanego. Różany zapach miał swoją własną duszę. Różany zapach powalał na kolana, dając przyjemną woń. Ten różanych zapach wywoływał u niektórych dziwną, jak na swój wiek euforię. Różany zapach roznosił się po całym pomieszczeniu, dając wrażenie, jakbyśmy byli w jakimś cudownym różanym ogrodzie. I każdy pięknie pachniał tym różanym zapachem. Nie mogąc pokonać pokusy postanowiłam zakupić małą fiolkę różanego zapachu dla siebie, różany zapach dla mamy i różany zapach dla bratowej. Po powrocie byłyśmy tak mile zaskoczone, ponieważ różany zapach z fiolki z francuskiej perfumerii utrzymywał się na skórze dłużej aniżeli zapach znanego producenta. Fiolka różanego zapachu nie była wprawdzie tak duża, można by pokusić się o stwierdzenie, że była wręcz mała, a jednak wraz z innymi kobietami mogłyśmy czuć na sobie różany zapach przez długi czas.